Rijeka Kupa – idealno odredište za obiteljski odmor

Rijeka Kupa od svog izvora u Gorskom kotaru pa sve do svoga ušća u Savu u Sisku nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Popularna je destinacija za aktivnosti na otvorenom, uključujući ribolov, kanu i kajak vožnju, planinarenje i biciklizam. Nudi i vizure za pamćenje i beskrajne prilike za opuštanje i rekreaciju na svojim obalama i zelenoj okolici.

Na području Turističke zajednice područja Kupa, od Ribnika, preko Žakanja, Kamanja  i Ozlja pa sve do Lasinje, međutim, stvarno je posebna.

Evo 5 razloga zašto je rijeka Kupa ovdje idealno odredište za vaš obiteljski odmor:

1. Rijeka Kupa i prirodne ljepote

Rijeka Kupa teče kroz pitoreskne doline okružene šumama, pružajući prekrasan pogled i miran okoliš. Obitelj će moći uživati u šetnjama uz obalu rijeke ili se okupati na nekom od brojnih kupališta. U Ribniku se možete npr. izgubiti na Martinskom vrhu odakle puca pogled na cijelu ribničku dolinu, na Klek te Žumberačku i Petrovu goru. Okolne šume bogate su gljivama i kestenom i prava su “meka” za vikend turiste.

Kamanje uz svoja prelijepa kupališta u kanjonu Kupe, nudi i nevjerojatno iskustvo u špilji Vrlovki. U njoj se kriju zaštićene vrste životinja, ali i brojne legende. Vivodina u Ozlju je posebna po svom brdovitom krajoliku kojeg krase šume, suhi brdski travnjaci bogati orhidejama i drugim rijetkim i zaštićenim vrstama te oranicama smještenim na brežuljkastom terenu. Sve je protkano selima i zaseocima te nepreglednim voćnjacima i vinogradima.

Vivodina Visit Kupa

S dolaskom jeseni mijenja se vizura – obližnje šume poprimaju cijelu paletu boja, a zbog magle se dobije dojam kao da stojite na velikom, pufastom oblaku. Vivodina je dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Vidikovci u Loviću Prekriškom također. S njih se može vidjeti Žumberačku goru, Plešivicu, Pokuplje i dio karlovačkog područja.

2. Aktivnosti na otvorenom

Ako vaša obitelj voli aktivnosti na otvorenom, rijeka Kupa nudi brojne mogućnosti za zabavu. Možete isprobati ribolov, kanu ili kajak vožnju, biciklizam ili jednostavno uživanje u pikniku uz obalu. Ljeti, kupanje u rijeci će pružiti osvježenje i zabavu cijeloj obitelji. Ovo je idealno područje za ljubitelje prirode i avanture. Adrenalinski park Ozalj nalazi se u ulici Nikole Šubića Zrinskog (iza groblja).

Na području Žakanja 12 je prekrasnih slapova na kojima se ljeti održava tradicionalni Spust po Kupi. U ribničkom se pak naselju Ravnica nalazi izvorište i jezerce Rilac. Idelano je mjesto za cjelodnevni boravak uz roštilj i odmor pod sjenicom. Vikendom i praznikom dozvoljen je ribolov sa godišnjom ili dnevnom ribolovnom kartom.

Vinska karta bit će jedino što vam treba ako se odlučite na odlazak na Vivodinu i obilazak vinske ceste. Pridružite se Wine & Walk ili Wine & Art manifestacijama. Jaškovo, malo selo s prvom najdužom štrudlom na svijetu, početkom rujna postaje središte najslađeg festivala Štrudlafesta. Ova obiteljska manifestacija traje tri dana jer samo jedan nije dovoljan za probati sve štrudle koje se tih dana nude na brojnim štandovima, ali i za istražiti i sudjelovati u svim ostalim aktivnostima koje su organizirane tijekom slatkog festivala.

3. Kulturna baština

Područje uz Kupu bogato je kulturnom baštinom.  Posjetite povijesne gradove i dvorce, kao što su Stari grad Ozalj i Stari grad Ribnik ili pak sjedište Lasinjske kulture u Lasinji koja datira iz kasnog brončanog doba. Na obroncima Vivodine i Vrhovca istražite tradicionalne običaje, kušajte lokalnu hranu i vina te posjetite brojne kulturne događaje koji se održavaju tijekom cijele godine, ali najviše ljeti i u ranu jesen.

Samo kilometar od centra Ozlja nalazi se Etno selo u kojemu su predstavljeni tradicijska arhitektura i uporabni predmeti predindustrijske svakodnevice. U Trgu naučite sve o Jalbi – kapi koju su nosile udane ženu u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca. Posjetite Lipnik koji se kao župa spominje još u 14. stoljeću. U njemu je i najstarija pučka škola utemeljena 1856. godine te najstarija obiteljska kuća pokrivena škopom (slamom), stara više od 200 godina.

Slobodno se izgubite u ribničkom kraju i u isto vrijeme pronađite sve njegove skrivene ljepote, kulturu, baštinu te nevjerojatno lijepu prirodu. Dio baštine i bogate povijesti je i Munjaranajstarija je kontinentalna hidroelektrana u Hrvatskoj. Izgrađena je na prirodnom slapu u centru Ozlja, a raditi je počela davne 1908. kako bi strujom napajala javnu rasvjetu grada Karlovca. Moguće ju je posjetiti uz prethodnu najavu.

4. Aktivnosti za djecu

Većina aktivnosti za odrasle prikladna je i za djecu, ali posebno za njih preporučamo odlazak u 300 godina staru seosku kuriju Contessa u Draganiću. Uz tradiciju i legende draganićkog kraja djeca u Contessi mogu upoznati ponije, istraživati damske i lovačke sobe, sudjelovati u kreativnim radionicama. Ranč Rami u mjestu Slapno u Ozlju također nudi dramske i kreativne radionice te igre za djecu, ali i jahanje konja.

U Loviću Prekriškom postoji otvorena poučna staza “Gdje voće zri” te Centar za posjetitelje Lović Prekriški u kojem se također mogu organizirati različiti programi i aktivnosti za djecu.

Visit Kupa Lović Prekriški

5. Opuštanje i rekreacija za odrasle

Možete istraživati vinske podrume, kušati lokalna vina i opustiti se u mirnom okruženju na cijelom području TZP Kupa, od Ribnika do Lasinje. Postoje brojne mogućnosti za šetnje i planinarenje, a za one sklonije još aktivnijem odmoru mogu na neku od biciklističkih staza.

Obiteljska druženja predlažemo uz degustacije štrudle i posjete lokalnim OPG. Tako u Žakanju postoje tri biciklističke staze od kojh je jedna Štrudla by bike.

Sličan koncept i biciklističku stazu imaju još Ribnik, Vrhovac, naravno i Jaškovo gdje je i osmišljena prva ruta, te Lasinja. Izletište poput Srca prirode Srakovčić u Ribniku ili Restorana Viki i OPG Kovač, dočarat će vam sliku seoskog života i pri tom omogućiti puno opuštanja i nezaboravnih trenutaka u ruralnom ambijentu. Na gradskom kupalištu u Ozlju ljeti se kupajte, sunčajte, a opuštajte u Dnevnom boravku na Kupi. Manje urbanizirane plaže potražite u Kamanju, Žakanju, Ribniku i Lasinji.

Za ljubitelje lova i ribolova na cijelom su području Kupa otvorene brojne mogućnosti pogotovo Ozlju na jezerima Šljunčara i u Žakanju. Za više adrenalina ne propustite proljeće i Croatia Rally i WRC Croatia – automobilistička natjecanja po lokalnim cestama na obroncima Žumberka i uz rijeke Dobru i Kupu.