Poznate osobe

Osobe iz povijesti, iz regije i dalje, povezane sa područjem Kupa

Nikola Šubić Zrinski (1508. – 1566.), «stup i štit hrvatski, grada sigetskog glavar i prvi strah turski vijeka svoga».

Posjetite zavičajni muzej ozalj
Friderica Slavomira Olga Raškaj

SLAVA RAŠKAJ

Slava Raškaj (punim imenom Friderica Slavomira Olga Raškaj) rođena je 2. siječnja 1877. godine u Ozlju. Osnovnu i srednju školu završila je u Zavodu za gluhonijemu djecu u Beču od 1883. do 1892. godine. Sa osamnaest godina, po nagovoru ozaljskog učitelja Ivana Otoića, mlada Slava se seli u Zagreb gdje dobiva besplatne poduke kod slavnog slikara i likovnog pedagoga Bele Čikoš Sesije. Slava brzo razvija autentičan umjetnički izraz, a u prvi će plan izbiti sjećanja na njeno ozaljsko djetinjstvo. Glavne motive nalazi u lirskim pejzažima ozaljskog kraja; njen vrt, Kupa, vrbik uz obale, lopoči, cvijeće, drveće, šumarci, kao i obični ljudi, seljaci, kosci, djeca, služinčad. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20 st. naglašavajući atmosferu trenutka na jedinstven i svjež način.

U Zavičajnom muzeju Ozalj (Stari grad Ozalj) kao dio stalnog postava mogu se razgledati brojni crteži, akvareli i pasteli ove sjajne „princeze hrvatskog akvarela“.

NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI

Nikola Šubić Zrinski (1508. – 1566.), «stup i štit hrvatski, grada sigetskog glavar i prvi strah turski vijeka svoga». O sigetskom junaku pišu i njemački autori, a osim nas i Mađari ga smatraju svojim nacionalnim junakom. Ratovao je već od rane mladosti, u 21. godini istaknuo se u obrani Beča (1529. godine), a 1542. s 400 Hrvata spasio je Peštu od sigurne propasti. Njegovom junaštvu divila se čitava tadašnja Europa koja ga je nazvala novim Leonidom.

ANA KATARINA FRANKOPAN ZRINSKI

(1625. -1673.)
Bila je poznata kao učena žena i veliki mecena hrvatske kulture. Kao prva žena u banskoj Hrvatskoj bavila se ne samo prevođenjem, već je i sama pisala književne tekstove. Odlučno je stajala uz svog supruga Petra i pomagala mu u političkim poslovima. Objavila je prijevod njemačkog molitvenika “Sibilu”, a nedavno pronađene pjesme darovite Katarine objavljene su pod naslovom “Raj duše”. Govorila je njemački, mađarski, latinski i talijanski jezik. Kod kuće, u Ozlju, 1660. godine napisala je molitvenik «Putni tovaruš», po jezičnim i stilskim značajkama, jedno od najizrazitijih književnih ostvarenja hrvatskoga baroka.

IVAN BELOSTENAC

(1594. -1675.)
Također pripadnik ozaljskog književno-jezičnog kruga, hrvatski jezikoslovac i leksikograf, te prvi prior Pavlinskog samostana u Sveticama. Njegovo životno djelo je veliki, enciklopedijski ilirsko-latinski i latinsko-ilirski tronarječni rječnik “Gazophylacium”. S predanošću znanstvenika i nadahnućem pjesnika desetljećima je prikupljao i u svoju riznicu pohranjivao blago hrvatske jezične raznolikosti. Sakupio je oko 40.000 riječi na 2.000 stranice teksta.

(1643. -1671.)

FRAN KRSTO FRANKOPAN

Plemić, pjesnik, prevoditelj i senjski kapetan Fran Krsto Frankopan (1643.-1671.) svakako je najugledniji i intelektualno najjači Frankopan. Junak u ratu i ugledni književnik u miru, pisac izgubljenog, pa u XIX stoljeću nađenog «Gartlica (vrta) za čas kratiti».

Fran Krsto Frankopan, polubrat Katarine Zrinski, najmlađi sin karlovačkog generala Vuka Frankopana, školovao se u Zagrebu, gdje je stekao sklonost prema knjizi i pisanju, a radi nastavka školovanja i odgoja odlazi u Italiju gdje je proučio talijansku poeziju i upoznao uglednu rimsku patricijku Julijanu de Naro kojom se i oženio. Vrativši se u domovinu pošao je očevim stopama i postao ogulinski kapetan i bio jedan od organizatora povijesne urote hrvatsko ugarskog plemstva s ciljem odcjepljenja od Monarhije. Upravo zbog svog sudjelovanja u uroti smaknut je u Bečkom Novom Mjestu, 30. travnja 1671. godine.

JURAJ KRIŽANIĆ

Juraj Jurko Križanić rođen je 1618. godine od oca Gašpara, časnika Zrinskih i majke Suzane u dvorcu Obrh kod Ribnika i Župi Sv. Ilije pod Lipnikom gdje je i kršten. Sam dvorac nalazio se na brežuljku poviše lijeve obale potoka Obrh a kameni temelji vidljivi su i danas. Juraj Križanić bio je svestrano obrazovan i vrlo nadaren čovjek. Bavio se uspješno teologijom, jezikom, glazbom, filozofijom, ekonomijom, politikom. Univerzalno usmjeren, bio je sanjar, skroman, marljiv, uporan i strastan, patnik i stradalnik sa strašnim usponima i padovima. Kako kaže radio je “na Slavu Božju i na dobrobit naše Domovine”, iz čega proizlazi odanost Bogu i rodoljublje.

JOHN MALKOVICH

John Gavin Malkovich rođen je u gradu Christopheru u državi Illinois, u obitelji hrvatskih iseljenika iz Ozlja s očeve i njemačkih i škotskih iseljenika s majčine strane. Poznat je po nizu zapaženih uloga u filmovima koji su osvojili brojne nagrade.

GEORGE MIKAN

George Lawrence Mikan Jr. (18. lipnja 1924. – 1. lipnja 2005.), s nadimkom ” Mr. Basketball “, bio je američki profesionalni košarkaš za Chicago American Gears iz Nacionalne košarkaške lige (NBL) i Minneapolis Lakerse iz NBL-a , Košarkaški savez Amerike (BAA) i Nacionalni košarkaški savez (NBA). Uvijek igrajući s debelim, okruglim naočalama, Mikan   (2,08 m), 245 lb (111 kg) smatra se jednim od najvećih košarkaša svih vremena, kao i jednim od pionira profesionalne košarke. Mikan je rođen u Jolietu u Illinoisu od oca Hrvata Josepha i majke Litvanke Minnie [9] zajedno s braćom Joeom i Edom te sestrom Marie. Njegov djed Juraj (George) Mikan rođen je u Vivodini , Hrvatska , tada dio Austro-Ugarske

EMIL LASZOWSKI

U Kamanju, točnije obližnjem Brlog Gradu, ponad Kupe, rođen je Emilij Laszowski, utemeljitelj Hrvatskoga državnog arhiva i osnivač Družbe »Braća Hrvatskoga Zmaja«.

TADIJA SMIČIKLAS

U mjestu Reštovo pored Kamanja, rođen je Tadija Smičiklas, hrvatski političar i povjesničar.

Kurilovac 1, 47280 Ozalj, HR Hrvatska,
OIB: 58156185970, MB: 5210003,
IBAN: HR5724020061100957635

Nazovite nas info@tzp-kupa.hr

© 2023 Tel: + 385 (0)47/731-196

©
2023 UX Themes

Terms Privacy Cookies